.
.

Hírek - 1700 éves fürdőkultúra Komárom-Brigetioban!«Vissza

Tweet

2014. 10. 22., szerda

A Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi projekt keretében több mint egy hektáros területen végzett megelőző ásatásokon szenzációs régészeti lelet került elő: egy 800 négyzetméteres, hatalmas fürdőkomplexum. Brigetio területén még soha nem került elő fürdőépület. Az alapozás jó állapotban maradt fenn, helyenként nagy, összefüggő területeken megmaradt a padlózat is.

A díszes freskókkal ékesített fürdőkomplexum padlófűtéssel volt ellátva, a megemelt padlószintet alátámasztó un. hypocaustum-oszlopokból több mint 150 került elő. Ilyen nagymennyiségű és jó megtartású oszloppal ellátott padlófűtés rendszert Magyarországon utoljára a XVIII. század végén tártak fel Aquincumban.

A fürdő helyiségei közül a 100 négyzetméteres caldariumot sikerült azonosítani, amely eredetileg forróvizes medencékkel volt ellátva és megtalálták a fűtést szolgáló tüzelőteret is. A fürdő több helyen alá volt csatornázva, a csatornarendszer egy része eredeti állapotában fut végig a fűtőtér alatt. A lelőhelynek eddig csupán tíz százalékát sikerült feltárni.


Az ásatásokat irányító Borhy László akadémikus elmondta, hogy a közel egy évszázada folyó ásatások együttvéve sem hoztak felszínre akkora területű, egybefüggő, sűrűn beépített városrészt, mint a mostani feltárások.

További fotók és információ itt.