.
.

Hírek - Utazási költségtérítés VÁLTOZÁS«Vissza

Tweet

2022. 05. 27., péntek

Tájékoztatjuk Betegeinket, hogy 2022. július 1-től megszűnik az utazási költségtérítés papír alapú ügyintézése. Felhívjuk kedves Betegeink figyelmét arra, hogy július 1-t követően kizárólag a Magyar Államkincstár Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által elrendeltek szerint kerülhet sor a költségtérítéssel kapcsolatos ügyintézésre.

Kérjük, a lentieket figyelmesen olvassák el és július 1-t követően fokozottan ügyeljenek arra, hogy a kezeléseken való részvételkor A BETEGELLÁTÓ PULTBAN MINDEN ALKALOMMAL JELEZZÉK, hogy utazási költségtérítést kívánnak igénybe venni, mivel utólag ennek igazolására nincs mód.

Az utazási költségtérítési rendszer átalakításának legfontosabb elemei a következők:
• „Utazási utalvány” elnevezésű nyomtatvány megszüntetése
• nem papír alapon kell kiállítani az „Utazási utalvány”-t, hanem az ambuláns lap / zárójelentés kitöltésekor 4-5 kattintással ez kiváltásra kerül
• elektronikus ügyintézés a biztosított oldalán
• menetjegy-csatolási kötelezettség eltörlése

A megjelenések elektronikus igazolása:
2022. július 1. napjától kezdődően a biztosítottnak nem kell előzetesen a háziorvosától, beutaló orvosától semmilyen nyomtatványt, igazolást kérnie ahhoz, hogy az utazási költségét el tudja számolni. A megjelenések igazolására az egészségügyi szakellátás igénybevételekor fog sor kerülni, egy erre a célra létrehozott informatikai rendszerben.
Aki utazási költségtérítést kíván igazoltatni, annak jeleznie kell ezt a betegfelvételi pultban!
Az utólagos rögzítésre nincs mód.
A rendszer július 1. napjától lép életbe, így június 30-ig még hagyományos, papír alapú „Utazási utalvány”-on kell igazolni a beteg megjelenését az egészségügyi szolgáltatónál.

Elektronikus ügyintézés
2022-től az utazási költségtérítés iránti kérelmet a biztosítottaknak be lehet nyújtani – Ügyfélkapus hozzáféréssel – elektronikus úton is. Az elektronikus ügyintézés révén a biztosítottak kényelmesen, akár otthonról is intézhetik az utazási költségtérítéssel kapcsolatos ügyeiket.
FONTOS!
Az utazási költségtérítés iránti igénynek az ellátást nyújtó orvosnál történő jelzése nem egyenlő a kérelem benyújtásával. Az utazási költségtérítés iránti igény ELUKER rendszerben történő rögzítését követően a biztosítottnak az utazási költségtérítési támogatás kifizetését külön kérelmeznie kell majd a Személyre Szabott Ügyintézési Felületen (SZÜF) – 2022. július 1-jétől – közzétett nyomtatvány használatával elektronikus úton. A kérelem beküldhető papír alapon is postán, valamint személyesen is be lehet nyújtani a kormányhivatalnál, kormányablaknál. A papír alapú kérelem letölthető a Magyar Államkincstár honlapjáról.